MANIFEST AMB MOTIU DEL 125è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE PERE DOT

MANIFEST 

El  28 de març de l’any 1885 va néixer Pere Dot, a la finca de la Torreblanca; aquest any 2010 farà 125 anys d’aquest esdeveniment.

Pere Dot ha estat, sens dubte, un dels grans creadors de roses del món. Moltes de la seves varietats són, encara avui, reconegudes com a rosers únics per les seves característiques i pel que, en el seu moment, van significar: descobriments genuïns  i creacions originals.

Pere Dot va crear un total de 176 rosers; si hi afegim els realitzats pels seus successors, resulta que la família Dot va crear unes 256 varietats de rosers, alguns dels quals, com el Mme. Gregoiere Staechelin (Spanish Beauty) o el Nevada, van causar sensació, no tan sols per la seva bellesa i qualitat, sinó també per la dificultat d’obtenir-los. N’és un exemple la hibridació de R. Moyheesi, mai aconseguida anteriorment.

Així mateix, la seva investigació per produir rosers nans, a través de la R. Indica Mínima, ha estat reconeguda mundialment.

La seva professionalitat, imaginació, perseverança i serietat, i el fet de ser una persona afable, discreta i compromesa amb el seu temps, el seu país i la seva ciutat, el van convertir en un dels referents nacionals i mundials de la creació de roses.

Els innombrables guardons que se li van atorgar demostren aquest reconeixement internacional; i que els seus rosers s’hagin estès arreu del món, el fan un català i santfeliuenc universal.

Pere Dot va ser alhora, certament, l’impulsor de l’Exposició de Roses de Sant Feliu de Llobregat i va estar-hi vinculat tota la seva vida.

Tanmateix, la relació que va mantenir amb tots els grans roseristes d’arreu del món, i la seva afabilitat per transmetre els seus coneixements, el van situar com a referent mundial.

Avui, a prop dels 125 anys del seu naixement, el seu llegat corre un seriós perill de ser oblidat i que moltes de les seves creacions es perdin sense remei.

 L’associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat –entitat creada l’any 2003 amb l’objectiu de donar a conèixer el món de la rosa i preservar la tradició roserista de la nostra ciutat–, conscient d’aquesta situació i dins dels actes de celebració del 125è aniversari del naixement de Pere Dot, fill predilecte i medalla d’or de la ciutat, ha endegat un projecte per difondre la seva figura i recuperar la seva obra: un patrimoni vegetal d’indubtable valor històric, cultural, científic, biològic, ecològic i paisatgístic.

Per tot això, ens adherim a la proposta de l’associació Amics de les Roses per tal que, amb motiu de celebrar el 125è aniversari del naixement de Pere Dot, es recuperi, es divulgui i es conservi el llegat d’aquest roserista i el de la seva família, roseristes universals.

Sant Feliu de Llobregat, Ciutat de les Roses,  gener de 2010

Una resposta per a “MANIFEST AMB MOTIU DEL 125è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE PERE DOT”

  1. Pere Cabot Roig Says:

    Em sembla encomiable la recuperació d’aquest patrimoni vegetal carregat de valors i el treball de l’associació Amics de les Roses per tal de celebrar el 125è aniversari del naixement de Pere Dot.
    Es molta la gent que encoratgem el vostre esforç i la contribució a valorar un treball creatiu com el de Pere Dot i descendents dut a terme en aquest mon mediterrani solejat i salobrenc.
    Anims i salut per tirar endavant aquesta iniciativa.
    Pere

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: