Projecte del 125è aniversari del naixement del roserista Pere Dot (1885 -1976)

Projecte 

                      

Pere Dot als seus camps de rosers

El  28 de març de l’any  1885 va néixer Pere Dot, a la finca de Torreblanca, aquest any 2010 fa 125 anys d’aquest esdeveniment.

Pere Dot ha estat, sens dubta, un dels grans creadors de roses del món, moltes de les seves varietats són encara avui, reconegudes com rosers únics per les seves característiques  i pel que va significar, en el seu moment com un descobriment únic  i creatiu.

La seva , professionalitat, imaginació, perseverança i serietat, i el fet de ser una persona afable, discreta i compromesa amb el seu temps, el seu país i la seva ciutat, el van convertir en un dels referents nacionals i  mundials de la creació de roses.

Ells innombrables guardons que se li van atorgar desmostren aquest reconeixement internacional; i que els seus rosers s’hagin estès arreu del món, el fan un català, un santfeliuenc universal.

Pere Dot va crear un total de 176 rosers; si a aquests afegim els obtinguts pels seus successors, resulta que la família Dot va crear unes 256 varietats de rosers, alguns dels quals, com el Mme Gregoiere Staechelin , (Spanish Beauty), Nevada, van causar sensació; no tant sols per la seva bellesa i qualitat,  sinó també per la dificultat d’obtenir-los. N’és un exemple, la hibridació  de R. Moyesii, qüestió aquesta, mai aconseguida anteriorment.

Així mateix, la seva investigació per a aconseguir rosers nans, a través de la R. Indica Mínima   ha estat reconeguda mundialment.

Va ser, sens dubta,  l’impulsor  de l’Exposició  de Roses de Sant Feliu de Llobregat i va estar vinculat a la mateixa tota la seva vida.

La seva relació amb tots els grans roseristes d’arreu del món, la seva afabilitat per trametre els seus coneixements van fer d’ell un referent mundial.

Ara, quan es compleixen els 125 anys del seu naixement, el seu llegat corre un seriós perill de ser oblidat i de que moltes de les seves creacions es perdin sense remei.

L’Associació dels Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, entitat creada l’any 2003 amb l’objectiu de donar a conèixer el món de la rosa i preservar la tradició roserista de la nostra ciutat, conscients d’aquesta situació i dins de la celebració dels 125 aniversari del naixement de Pere Dot, fill predilecte i medalla d’or de la ciutat, ha  endegat un projecte de recuperació de la seva figura i d’aquest patrimoni vegetal d’indubtable valor a tots nivells: històric, cultural, científic, biològic  i paisatgístic.

  Ens proposem desenvolupar un projecte que té  els següents eixos:

EIX  1, recuperació

Contribuir a la recerca, recuperació i conservació de totes les varietats de roses d’obtentors catalans i especialment d’en P. Dot.

Malauradament, moltes de les varietats de  rosers creades per en Pere Dot i la seva família s’han perdut per sempre i moltes d’aquestes corren el perill de tenir el mateix fi. Ens proposem la recerca, recuperació i conservació de totes les varietats Dot que trobem arreu del món. Aquesta recerca serà llarga, també ho serà la recuperació,  encara que preveiem que en un termini de tres anys haurem recuperat un nombre important de rosers. 

Millorar el coneixement d’aquestes varietats i potenciar la  seva divulgació com a millor forma per la seva conservació.

–         Part d’aquestes varietats són relativament desconegudes i la seva classificació i estudi s’ha perdut  o no s’ha fet mai de forma metòdica i d’acord amb els paràmetres marcats per a la seva classificació a nivell nacional o internacional

–         Oferir la possibilitat de fer estudis especialitzats, de treballar en l’àmbit de la recerca aplicada.

–         Difondre tota la informació de que disposem sobre aquestes varietats i implicar als diferents agents socials en la seva conservació.

 Crear una base de dades de totes les varietats esmentades.

–         Les bases de dades existents actualment a nivell nacional o internacional són incomplertes en el nombre de varietats Dot o d’altres obtentors nacionals. L’única base existent és la creada a través del premi d’investigació Llorenç Sans i que avui està en fase de preparació gràfica.

–         Ens proposem doncs crear una única base de dades amb tota la informació existent sobre els rosers nacionals i que sigui una base ampliable al llarg del temps.

Les diferents fases d’aquest projecte contemplarien:

–         Localització de les diferents varietats.

–         Obtenció de material vegetal per a la seva reproducció.

–         Reproducció de les diferents varietats. Parc Torreblanca

–         Conservació en espais adients. Roserar Dot i Camprubí. Donació, cessió o intercanvi amb altres parcs d’arreu del món.

–         Promoció i divulgació de la iniciativa, creació d’una oferta cultural a nivell nacional entorn del projecte.

 La proposta es concretaria:

–         Signatura d’un conveni amb l’Ajuntament de Sant Feliu per ubicar les varietats, un cop recuperades i en un període de diversos anys,  en el Roserar Dot i Camprubí, així com també, amb altres institucions i entitats que puguin estar interessades en la conservació d’aquestes varietats.

Calendari 

–         Els temps estimat per fer el gruix de la feina seria de tres anys a sis anys.

–         Un primer any de posada en marxa del projecte.

–         Un segon any de recuperació de totes les varietats actualment localitzades.

–         Un tercer any de replantació en els parcs de les varietats empeltades

–         A partir del segon any seria un moviment continuat del procés i de totes les varietats retrobades.

–         Simultàniament  s’acabaria i completaria la base de dades i es prepararia tot el material  i l’oferta divulgativa

 EIX 2, DIVULGACIÓ i RECONEIXEMENT

A més i dins de la celebració del 125 aniversari d’en Pere Dot ens proposem fer un ample ventall d’activitats que recuperin per la ciutat i per Catalunya i Espanya la seva figura, el que sens dubta ha estat el Santfeliuenc més universal de tots.

Cicle d’actes i  conferències:  Pere Dot roserista universal.

–         Ens proposem encetar un cicle de conferències que glossin la figura d’en Pere Dot i el seu temps, juntament amb les seves creacions i innovacions.

Creació d’un fons gràfic sobre les diferents  tècniques  del conreu dels rosers.

–         Gravació i projecció de les diferents  tècniques utilitzades en la hibridació, reproducció,manteniment i conservació dels rosers.  Estem parlant d’un projecte de més de trenta hores de filmació i l’elaboració d’un producte final de 40 a 60 minuts en diferents capítols

Dedicar l’Exposició Nacional de Roses a Pere Dot i el seu temps. 

–         Cada any L’ENR gira entorn d’una determinada temàtica que ajuda a ambientar la pròpia exposició mantenint els diferents espais i apartats existents. enguany hem proposat que es dediqués a Pere Dot i al seu temps, com un homenatge a la seva figura i com un element més de promoció i recuperació d’aquets personatge universal.

Exposició històrica divulgativa.               

–         En la linea d’altres edicions hem proposat que la exposició temàtica d’aquest any es dediqués a aquest personatge i les seves creacions.

 Beca amb la Universitat

–         Proposem la creació d’una beca d’estudi anual de les roses a Catalunya a nivell històric, botànic o qualsevol estudi relacionat amb la temàtica de les roses i els rosers

Plana web de l’esdeveniment

–         Crear una plana específica dins de la nostra web dedicada a P. Dot, amb les dades bàsiques de la seva biografia i creacions així com el programa i calendari d’activitats  dedicades al llarg de l’any

Creació d’un premi Pere Dot

–         Proposem la creació,  Creació d’un premi d’honor Pere Dot dins del concurs de roses noves de Barcelona i  Madrid i d’un premi  Pere Dot de  caràcter local a les Exposicions de roses de totes les ciutats roseristes de Catalunya, que oferirà l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu.  

Creació de divers material gràfic.

–          Postals, calendaris, fulletons……. que ajudin al coneixement i divulgació de les seves creacions.

 

 

–         EIX 3, CONSERVACIÓ

 

Recuperació del roserar Dot i Camprubí.

Donar suport  a l’ajuntament de Sant Feliu en la recuperació del projecte botànic, replantació de varietats, retolació i panels d’informació, creació de guies i guiatges….del Roserar Dot i Camprubí

replantació de la plaça Dot.

–         Festa i Plantació popular, amb entitats del barri.  

Ruta de la memòria.

–         Plantejada per tal de recordar els diversos moments i espais relacionats amb la història de la rosa a la ciutat fins el moment actual.  

GRUPS  D’ESTUDI.

–         Creació de diversos  grups  permanent d’estudi de diferents disciplines: històric, botànic….

 

Creació del Fons arxivístic,   “Catalunya terra de roses”

–         Ens proposem amb la resta de ciutats roseristes de Catalunya, crear un fons amb la documentació de tots i cada una de les ciutats que d’una o altre manera han intervingut amb la història de la rosa a Catalunya. Aquest fons és nodriria d’aportacions personals i  dels diversos materials donats o recuperats de les famílies roseristes de Catalunya  i dels diferents materials que conformen la història de les ciutats roseristes i de la pròpia historia de la rosa a Catalunya

 

 

EIX 4, COMUNICACIÓ I RELACIÓ

 

Elaboració d’un vídeo promocional.  

Com primer element divulgatiu del 125è aniversari, amb la idea  d’explicar qui era en Pere Dot i fer una crida ciutadana a la celebració d’aquest esdeveniment.

El vídeo inclouria un segon document amb el recolzament de personalitats, persones vinculades amb la vida social i cultural de la ciutat

Elaboració d’un manifest públic de recolzament.

Contactar amb les entitats locals:

                      Explicació del projecte: 125 anys i ciutat de les roses

                              Signatura del manifest

 

1ª Conferència Nacional d’Amics de les Roses.

Com una forma de coordinar a tots els ciutadans i entitats que d’una o altra  manera treballen per mantenir i  potenciar aquesta afició i aquest  llegat amb l’objectiu de sumar esforços i divulgar el fet roserístic a casa nostra.

     La conferència s’organitzarà amb la col.laboració les entitats, els col·lectius  i les persones que donen suport al fet roserístic a casa nostra amb la intenció de:

–         Signar un  protocol  per  la creació del consell nacional de la Rosa  de   Catalunya.                                                       

–         Divulgar aquest fet

La conferència a més de cercar aquest objectiu estarà concebuda com un espai de relació i d’intercanvi en temes relacionats amb el fet roserístic a casa nostra i en la mateixa es presentaran:

–         Ponències

–        Comunicacions

–         Materials diversos, exposicions, projeccions etc.

Es crearan grups de treballs i es desenvoluparan altres actes paral·lels

 

1ª Convenció Internacional Pere Dot 

Com una forma de donar a conèixer a nivell mundial la figura d’en Pere Dot i la tradició roserista de Catalunya. Per tal de reconèixer la seva vàlua a nivell mundial i la seva aportació al món de la creació roserista.

 Per a la seva organització comptem amb el suport de la Asociación Española de la Rosa i de la Wordl  Federation of Rose Societies.

 L’objectiu és que intervinguin especialistes de diferents païssos i presentin ponències relacionades amb el món de les roses, així com sobre les creacions i la figura dels obtentors de roses catalans i, de manera especial d’en Pere Dot i la transcendència a nivell mundial de les seves creacions i la seva  persona.

L’estructura de la convenció girarà sobre:

–         Ponències internacionals

–         Comunicacions diverses

–         Visites a espais roserístics de Sant Feliu i altres indrets de Catalunya

–         Publicació de les diferents comunicacions i ponències  

–       Organització d’actes paral·lels, com una exposició de roses de tardor o la presentació de la ruta de la memòria de la Rosa a la ciutat

L’organització de la Convenció recaurà en l’Asociación Española de la Rosa i l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu

 

En el desenvolupament del projecte de commemoració del 125è aniversari del naixement de Pere Dot hi participa l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i col.labora la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: